Maailma käsissäsi – verkkokauppojen viehätysvoima kasvaa edelleen

Suomalaiset ostivat vuonna 2017 tavaraa verkosta 4,9 miljardin euron edestä. Kasvua edelliseen vuoteen oli, mutta ostoksia tehtiin aiempaa enemmän ulkomaisista verkkokaupoista. Ulkomaiset verkkokaupat ovat kasvattaneet suosiotaan tarjoamalla laajoja valikoimia ja kilpailukykyisiä hintoja. Yleisesti ottaen verkkokauppojen käyttö on arkipäiväistynyt ja ulkomaisetkin verkkokaupat ovat tavalliselle kuluttajalle tutumpia.

Kotimaiset verkkokaupat ovat vastanneet kilpailuun uusilla konsepteilla, esimerkiksi erilaisilla tuoretuotteita ja kylmäsäilytettäviä elintarvikkeita sisältävillä ruokakassipalveluilla. Kuluttajat arvostavat yhä laaja-alaisemmin tarjottavien verkko-ostosten helppoutta ja nopeutta, sekä usein myös niiden kotiinkuljetusmahdollisuutta.

Verkkokauppojen rajaton valikoima houkuttaa tekemään ostoksia tietokoneella tai mobiilisti juuri silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Päivän shoppailureissut ovat vaihtuneet tuotteiden ja hintojen nopeaan selailuun ja vertailuun näytöllä. Verkkokauppojen nopeat toimitukset ja hyvät vaihto- ja palautusmahdollisuudet ovat tehneet myös ulkomaisista verkkokauppaostoista arkipäiväisen helppoja.

Vaatteet ja kengät ovat suomalaisten yleisimpiä ulkomaisista verkkokaupoista tilaamia tuotteita. Myös noin puolet autojen varaosista ostetaan ulkomailta nettikaupoista. Erityisesti auton renkaiden tilaaminen muualta kuin Suomesta on suosittua tuotteiden huomattavasti edullisemman hintatason vuoksi.

Säästyykö rahaa verkko-ostoksia tekemällä?

Tuotteiden hintavertailusta netissä on tehty äärettömän helppoa. Tarjolla on monia suomenkielisiäkin hintavertailusivustoja, jotka tekevät taloudellisten nettiostosten tekemisestä todella yksinkertaista. Tuotteen hintaa ja toimitusaikoja pystyy vertailemaan yhdellä vilkaisulla. Tällaiset sivustot, kuten hinta.fi, hintaseuranta.fi ja VERTAA.FI käyttävät vertailuissaan kymmeniä eri verkkokauppoja. Hintavertailu on siis kattava ja asiakkaan on helppo valita itselleen sopivin verkkokauppa ja jatkaa tuotteen ostamista kaupasta suoran linkin kautta. Osa sivustoista tarkastelee myös suurimpien ulkomaisten verkkokauppojen hintoja, jolloin asiakkaalla on mahdollisuus vertailla hintatasoa laajemmin.

Suuret ulkomaiset verkkokaupat pystyvät usein tarjoamaan halvempia hintoja, mutta joskus toimituskulut kasvavat suuriksi ja toimitusaika puolestaan liian pitkäksi. Tästä syystä hintojen kokonaisvertailu kannattaa. Erilaiset uutiskirjeet ja jäsenille tarkoitetut erikoistarjoukset ovat kotimaisten ja ulkomaisten verkkokauppojen suosiossa. Uusille kirjeen tilaajille ja jäseneksi liittyville on usein myös luvassa jonkinlainen kerta-alennus. Tarjouksia seuraamalla saattaa tehdä hyviä löytöjä ja säästää paljonkin rahaa. Todellisia löytöjä voi tehdä myös verkkokauppojen outlet-osioista, joissa on tarjolla erien viimeisiä tuotteita hyvillä alennuksilla.

Suomalaisten suosimat verkkokaupat

Puhelimiin, liittymiin ja elektroniikkaan liittyviä ostoja suomalaiset tekevät mielellään isoissa kotimaisissa verkkokaupoissa. Suosituimpia ostopaikkoja netissä ovat olleet Elisa, Gigantti ja Verkkokauppa.com. Monipuolisista valikoimistaan tunnetut HobbyHall ja Kärkkäinen ovat myös suosittuja. Näistä kotimaisista nettitavarataloista suomalaiset asiakkaat ostavat vaatteita, leluja, kodintarvikkeita ja harrastusvälineitä. Nykyisin myös urheiluvälinekaupat kuten XXL, kasvattavat suosiotaan verkkomyynnissä. Ruokassipalveluita on tarjolla useita etenkin pääkaupunkiseudulla ja yksi suosituimmista on Sannan ruokakassi. Myös isojen kaupunkien ruokakaupat, Prisma ja Citymarket tunnetuimpina, tarjoavat ruokien verkko-ostospalvelua ja kotiinkuljetusta.

Ulkomaisista verkkokaupoista vaate- ja kenkäostojaan suomalaiset tekevät useimmiten Zalandosta. Myös Ellos ja H&M ovat suosittuja ostospaikkoja verkossa. Tunnettujen ulkomaisten nettikauppojen eBayn ja Amazonin laajoista valikoimista suomalaisetkin asiakkaat tekevät usein hyviä löytöjä. Wish on kiinalainen verkkojätti, “sekatavarakauppa”, jonka loputtomista varastoista Suomeen tilataan usein elektroniikan lisävarusteita, suosituimpana puhelinten kuoria sekä meikkejä. AliExpress on myös suomalaisten tuntema kauppapaikka. AliExpress on muutoin hyvin samantyylinen verkkokauppa kuin Wish, mutta Aliexpress ei vaadi sisäänkirjautumista Facebook- tai Google-tilin tunnuksilla, toisin kuin Wish.

Verkkokauppojen toimitus- ja maksutavat

Kotimaisissa verkkokaupoissa on tarjolla useita maksutapoja. Maksaa voi esimerkiksi verkkopankin kautta ajantasamaksuna, luottokortilla, laskulla tai osamaksulla erilaisten luotottajien kautta. Klarna on yksi tunnetuimmista verkkokauppaostojen laskuttajista. Toimitusajat ovat Suomessa yleensä muutaman päivän ja suurin osa verkkotilauksista kulkee Postin ja Matkahuollon kautta. Paketilleen voi valita sopivimman toimitusmuodon, noudon tai kotiinkuljetuksen. Pienemmät paketit asiakkaan on helppo noutaa itse Postin tai Matkahuollon toimipisteestä taikka pakettiautomaatista. Isommille ostoksille verkkokaupat tarjoavat usein maksullista kotiinkuljetusta.

Ulkomaiset verkkokaupat hyväksyvät maksutavoikseen yleisemmät luottokortit ja PayPalin, osa myös Visa Electronin. Luottokortilla maksu on mainettaan turvallisempaa ja etenkin ulkomailta ostettaessa sen käyttö kannattaa. Mikäli ostos jääkin saapumatta, on luottokorttiyhtiö vastuussa rahojen palauttamisesta. PayPal mahdollistaa helpot kansainväliset rahasiirrot ja se onkin maailmalla hyvin suosittu maksutapa. PayPal- maksun yhteydessä kaupan toinen osapuoli ei saa tietää luottokorttitietojasi. Kotiinkuljetus on usein halvin toimitustapa ulkomailta tilattaessa, mutta toimitusajat voivat olla jopa viikkoja Kiinasta tilattaessa. Posti ja DHL ovat yleisimmät kuriirit.

Tullimaksut ja ALV

Ulkomailta tilattaessa on hyvä tutustua tullin antamiin ohjeisiin, esimerkkilaskelmiin ja usein kysyttyihin kysymyksiin. Tuotteen hinta vaikuttaa mahdollisiin tulli- ja arvonlisäveromaksuihin. Alle 22 euron tuotteista asiakas ei joudu maksamaan tullimaksua eikä arvonlisäveroa. Jos tuotteen ostohinta 22 euroa, mutta alle 150 euroa, maksaa asiakas ALV:n, mutta ei tullimaksua. Yli 150 euron tuotteen tullimaksut voi tarkistaa Tullin nettisivuilta. Vuonna 2021 tulee voimaan muutos, jonka mukaan myös pienistä, EU:n ulkopuolelta tilatuista alle 22 euron arvoisista lähetyksistä asiakas joutuu maksamaan arvonlisäveron.

Turvallisia nettiostoksia!

Pääosin nettiostosten teko on turvallista ja helppoa. Suosittuihin kauppoihin voi luottaa ja netistä voi epäillessään tarkistaa verkkokaupalle annettuja käyttäjäkokemuksia ja asiakaspalautteita. Erityisesti ulkomailta tilattaessa on kuitenkin suotavaa muistaa maalaisjärjen käyttö. Jos verkkokauppa herättää jostain syystä epäilyksesi, saattaa olla parempi etsiä toinen nettikauppa. Nettiostoksissa kannattaa luottaa tunteeseen, sillä jos jokin tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, niin asia yleensä on niin. Pienellä varovaisuudella pääsee nettiostoksissa pitkälle ja voi tehdä huippulöytöjä lähtemättä kotoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *