Miksi palkata ammattilainen tekemään nettisivut?

Nettisivusto on nykyään yrityksen tai freelancerin tärkein käyntikortti: ”Jos sinua ei löydy netistä, sinua ei ole olemassa”. Ensivaikutelma ratkaisee myös digitaalisessa maailmassa, ja siksi ei ole aivan yksi ja sama, minkälaiseen nettisivusuunnitteluun päätyy. Tieto pitää olla nopeasti saatavilla, ja se tulee olla selkeästi ja vetoavasti esitetty. Lisäksi sivuston tulee toimia hyvin kaikilla mahdollisilla näyttökoilla, sillä nettiä selataan entistä enemmän mobiililaitteilla. Samalla sivujen tulee ilmentää yrityksen brändiä ja arvomaailmaa.

Yrittäjillä on usein suuri houkutus säästää asioissa, jotka eivät suoranaisesti lisää kassavirtaa. Yksi tällaisista seikoista on juuri nettisivut, vaikka välillisesti hyvin toteutettu sivusto lisää liidien määrää ja sitä kautta kasvattaa liikevaihtoa. Nykyään nettisivuja voi tehdä käytännössä kuka tahansa kirjoittamatta riviäkään koodia, ja siksi moni päättääkin suunnitella nettisivunsa itse. Jos tietää, mitä tekee, lopputulos voi ollakin tyydyttävä, mutta maksamalla ammattilaiselle web designista saa takuuvarmasti toimivat ja näyttävät nettisivut nopeasti.

Web design maksaa – syystäkin

Hinta on päällimmäinen syy, miksi nettisivusuunnittelussa halutaan turvautua omiin taitoihin. Useamman tonnin sijoittaminen pelkkään nettisivustoon voi tuntua monesti hurjalta euromäärältä, mutta kun peilaa summaa funktionaalisten ja myyvien sivujen tuomaan taloudelliseen hyötyyn, hinta on hyvinkin perusteltavissa. Web designerit opiskelevat omaa alaansa vuosia, kehittävät omia tyylejään ja joutuvat jatkuvasti pysymään kartalla työkalujen ja ohjelmistojen muutoksissa. Puhumattakaan siitä, että usein nettisivuja työkseen suunnittelevat ovat freelancereita, jotka joutuvat itse investoimaan koneisiin, piirtopöytiin ja muihin tarvikkeisiin.

Nettisivujen kulurakennetta voi karkeasti avata näin: domain eli nimipalvelin maksaa tavallisimmin vuodeksi eteenpäin 9–30 euroa. Riippuen sisällöstä, palvelintilaan kannattaa varata noin kymppi kuukautta kohden ja mahdolliset salaussertifikaatit, sähköpostipalvelimet ja muut ekstrapalvelut tuovat hieman lisäkustannuksia. Vuositasolla pakolliset menot ovat siis parisen sataa euroa. Web design -alalla voidaan karkeasti pitää keskimääräisenä tuntihintana noin 60 euroa, ja yhden sivun suunnittelu vie sivunäkymisen määrästä riippuen vähintään viikon, täysiksi työpäiviksi ja -viikoiksi muutettuna.

Toimiva sivu on monen summan kokonaisuus

1990- ja 2000-luvun nettisivut näyttivät hyvin erilaisilta kuin tänä päivänä. Silloin kaikki tehtiin käytännössä käsin – nykyaikaisia WYSIWYG-editoreita (What You See Is What You Get) ei ollut lainkaan olemassa, joten nettisivupohjat olivat täysin HTML-kielen varassa. Siksi monilla nettisivuilla toistui hyvin samankaltainen sivuasettelumalli; siihen aikaan hyväksi todettuja sivupohjia myytiin bisnesmielessä eteenpäin eri yrityksille. Tällaisia verkkosivuja tulee vastaan vielä tänäkin päivänä, vaikka ne eivät millään muotoa täytä nykyaikaisia nettisivustandardeja selkeyden ja responsiivisuuden suhteen.

Termillä “responsiivisuus” tarkoitetaan, että nettisivu skaalautuu automaattisesti eri näyttökokoihin. Aikaisemmin verkkosivuille luotiin oma erillinen mobiilisivustonsa, mutta nykytekniikka mahdollistaa eri layouttien ohjelmoimisen suoraan sivuston tyylikirjastoon. Täydellisesti skaalautuva sivusto toimii yhtä hyvin niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimellakin, vaikka esimerkiksi valikkonäkymät joudutaan suunnittelemaan pienille kosketusnäytöille erikseen. Painikkeiden sijoittelu, värien yhteensointuvuus, tehoste-elementit, fontit, kuvat, marginaalit ja kaikki muut seikat vaikuttavat nettisivun toimivuuteen ja näyttävyyteen olennaisella tavalla, latausaikoja unohtamatta. Ammattilainen ottaa kaikki nämä seikat huomioon.

Tein itse ja säästin, eikö?

Selkeyden vuoksi voi todeta, että vain harva nykyisistä web designereista osaa oikeasti koodata. CSS:n perusteet on kyllä monella hallussa, sillä pieniä muutoksia täytyy toisinaan tehdä tyyliskripteillä, mutta varsinaisia ohjelmoijia verkkosuunnittelijat eivät ole. Graafiset editorit ovat nettisivusuunnittelijoiden tärkeimpiä työkaluja. Yksinkertaisimmillaan sivuja voi rakentaa erilaisten selainpohjaisten palveluiden, kuten Squarespacen tai WordPressin kautta “klikkaa ja raahaa” -tekniikalla, mutta se ei silti tee verkkosivusuunnittelusta yhtään sen helpompaa konseptia – ainoastaan suunnitelmien toteutus on nopeampaa.

Se, mistä ammattilaiselle maksetaan, ovat juuri suunnittelu, sivuasettelu ja yksityiskohtaisten elementtien valinnat. Verkkosivusuunnittelussa selkeys, minimaalisuus ja tiiviys ovat valttia nykyään, siksi ulkopuolisen voi olla helpompi muotoilla esitettävät asiat myyvämpään ja vähemmän tilaa vievään muotoon. Yrittäjillä itsellään on usein luonnostaankin taipumuksena selittää ummet ja lammet tuotteistaan, jolloin potentiaalisten asiakkaiden on vaikea poimia pitkistä tekstinpätkistä olennaisimmat tiedot tuotteista ja palveluista. On tutkittu tosiasia, että nykyään ostopäätös tehdään jo pelkästään nettisivujen perusteella.

Pyydä konsultointiapua

Jos jonkinlaista silmää nettisivusuunnittelulle löytyy, mutta omat taidot eivät riitä rakentamaan toimivaa kokonaisuutta, vaihtoehtona on myös hyödyntää ammattilaista ikään kuin konsulttina. Web designer voi antaa välitöntä ja rehellistä palautetta esimerkiksi leiskojen sijoittelusta, värien tai fonttien valinnasta tai vaikkapa välilehtien järjestyksestä. Konsultointikaan ei ole ilmaista, mutta huomattavasti halvempaa kuin nettisivusuunnittelun ulkoistaminen kokonaan. Lisäksi jos lähipiiristä löytyy graafisen alan ammattilaisia, voi heiltäkin saada kullanarvoisia vinkkejä, vaikka eivät varsinaisia web designereita olisikaan.

Teetpä niin tai näin, aloita näin:

Kustannustehokkain ja nopein tapa luoda nettisivuja tänä päivänä on ehdottomasti selainpohjaisten suunnittelupalveluiden käyttö. Weebly, Wix tai aiemmin mainitut Squarespace ja WordPress ovat kaikista käytetyimpiä palveluita, mutta lukuisia muitakin löytyy. Ne ovat hyvä vaihtoehto etenkin silloin, kun tarve ammattilaisavun käyttämiselle ei ole kovinkaan selvä: suunnittelutyön voi aloittaa itse, ja kun oman sommittelusilmän tai taitojen raja tulee vastaan, web designer voi jatkaa siitä eteenpäin. Palvelut maksavat noin parikymmentä euroa kuukaudessa, ja ne sisältävät useimmiten myös serveritilaa riittämiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *