Ohjelmointikielet

Nykyaikana elämme jatkuvien teknologisten mullistusten keskellä ja uusia keksintöjä, palveluita ja vempaimia ilmaantuu markkinoille kuin sieniä sateella. Liki jokaiseen mahdolliseen ja mahdottomaan tarpeeseen on luotu teknologinen ratkaisu – tai jos ei vielä ole, ollaan siihen varmasti tälläkin hetkellä kehittelemässä ratkaisua ja siihen liittyen koodia. Koodiksi kutsutaan laitteiden taustalla toimivaa ohjelmistoa, joka määrittää sen toiminnan. Älypuhelimien, tablettien ja tietokoneiden lisäksi esimerkiksi nykypäivän jääkaapeissa, kelloissa ja jopa autoissa on taustalla toimiva ohjelmistokoodi.

Ilman ohjelmistokoodia olisivat käyttämämme laitteet vain hyödyttömiä kasoja metallia ja muuta elektroniikkaa. Koodi toimii laitteen taustalla, ja se antaa tietokoneelle toimintaohjeen, algoritmin. Tämän avulla laite tekee halutun asian, esimerkiksi lähettää viestin tai asettaa jääkaapin lämpötilan haluttuun asteeseen. Koska tietokone tai mikään laite ei ymmärrä ihmisen sanomia käskyjä, suorittaa laite halutun toiminnon sille asetetun koodin avulla. Käyttötarkoituksesta riippuen käytetään eri ohjelmointikieliä, joita on useita. Tässä artikkelissa perehdymme useimmin käytettyihin ohjelmointikieliin.

C, C++ ja C#

C on vanhin yhä käytössä olevista ohjelmointikielistä. Se kehitettiin jo 1970-luvulla, ja vuonna 1978 ilmestyi ensimmäinen kielen opetukseen käytettävä kirja. Nykypäivänä sitä käytetään monipuolisesti erilaisten ohjelmistojen luomiseen. On hieman yllättävää, että C:n avulla voi ohjelmoida niin tietokoneen käyttöjärjestelmiä kuin tietokoneella käytettäviä ohjelmia sekä järjestelmiä, joita ei edes ajattele hallittavan ohjelmistolla, kuten autojen moottorin tai jarrujen hallinta tai älytelevision toiminta. C on ohjelmointikieli, jonka jokainen koodauksen ammattilainen opettelee uransa aikana.

C++ on puolestaan 1980-luvulla kehitetty jatke C-kielelle ja sitä käytetään eri ohjelmistojen ja sovellusten luomiseen. Sen yleisin käyttötarkoitus on tietokoneohjelmien, kuten pelien, grafiikka- ja videomuokkausohjelmien koodaaminen. Esimerkkejä C++:lla koodatuista ohjelmistoista ovat muun muassa Blackberry-puhelimen käyttöjärjestelmä ja Microsoft Office.

C-kielten kategoriassa kolmantena on C#, joka ilmaantui käyttömarkkinoille vasta 2000-luvun alussa. Sitä on kehuttu helppokäyttöiseksi ohjelmistokieleksi, josta povattiin vahvaa kilpailijaa Java-kielelle. Java on kuitenkin vielä pitänyt paikkansa suosituimpien koodikielien joukossa, mistä lisää seuraavissa kappaleissa.

Java ja JavaScript

Ohjelmointikieli Java näki päivänvalon vuonna 1995, ja se oli aikansa mullistus: koodikielen käyttäminen oli täysin ilmaista ja se toimi oman Java Virtual Machinen päällä. Tämä tarkoitti, että Javalla kerran tehty ohjelma pyöri missä tahansa käyttöjärjestelmässä. Ei siis ihme, että Java on tänäkin päivänä yksi suosituimmista ja käytetyimmistä ohjelmointikielistä. Sitä käytetään esimerkiksi internetissä toimivien sovelluksien luomiseen. Android-käyttöjärjestelmälle tehdyt sovellukset ovat kaikki luotu Javaa käyttäen, minkä lisäksi kielellä on koodattu muita tunnettuja nettipohjaisia ohjelmia, kuten Lotus Notes.

JavaScript on toinen Java-nimellä toimiva, laajasti käytetty ohjelmointikieli. Tänä päivänä JavaScript on käytössä miltei kaikkien verkkopalveluiden asiakaspäässä, eli esimerkiksi verkkokaupassa selailu perustuu JavaScript-koodiin. Jos nettisivun ulkoasun luontiin on käytetty HTML-koodia, JavaScriptiä käytetään dynaamisten toimintojen, kuten sivun ylös ja alas selaamisen, mahdollistamiseen. Nimestään huolimatta JavaScript ei perustu mitenkään aikaisemmin kuvailtuun Javaan, mutta se on yhtä lailla yksi maailman suosituimmista ohjelmointikielistä. Se kehitettiin Javan tavoin 90-luvulla ja tuli käyttöön vuonna 1995.

Python ja PHP

Monet ohjelmoijat kokevat Python-ohjelmointikielen yhdeksi mukavimmista oppia, ja tämän kielen fanit pitävätkin siitä juuri sen helposti luettavan koodin ansiosta. Python on keksitty jo 1980-luvun lopulla Hollannissa, ja se julkaistiin koodaajien käytettäväksi vuonna 1991. Kieltä on siis hyödynnetty aktiivisesti jo miltei 30 vuoden ajan. Pythonia käytetään muun muassa internetohjelmistojen kehittämiseen sekä käyttöliittymien luomiseen. Se on niin sanottu liimaava kieli, jonka avulla voi liittää yhteen useita ohjelmistoja. Tunnettu Pythonilla kehitetty ohjelmisto on esimerkiksi peli Civilization 4.

PHP:n nimi alkaa Pythonin tapaan P:llä, mutta siihen näiden kahden yhtäläisyydet loppuvatkin. PHP:tä käytetään pääasiassa nettisivujen luomiseen, ja arvioiden mukaan jopa kolmasosa koko internetin sisällöstä on luotu käyttäen tätä ohjelmistokieltä. Tämä ei toisaalta ole yllättävää ottaen huomioon, että internetjätit Facebook, WordPress ja Yahoo käyttävät kaikki PHP:tä. Kieli on erityisen suosittu nettipalveluissa, joiden pitää pystyä keräämään ja varastoimaan isoa määrää dataa. PHP on muiden ohjelmointikielien tapaan kehitetty 90-luvulla, ja se näki päivänvalon vuonna 1995.

HTML

HTML on yksi helppokäyttöisimmistä ohjelmointikielistä, ja sen perusteet voi ottaa haltuun harrastajakin. Sitä käytetään nettisivujen luomiseen, ja se varmistaa tekstin ja kuvien asianmukaisen formatoinnin. HTML:n avulla internet-selaimet näyttävät sivuston niiden tarkoituksen mukaan. Millä tahansa nettisivulla vierailetkin, sen ulkomuotoon on varmasti käytetty HTML-kieltä. Sama pätee myös esimerkiksi sähköpostiin tuleviin visuaalisiin viesteihin. Kielen loi vuonna 1990 tiedemies Tim Berners-Lee, jonka alkuperäisenä tarkoituksena oli käyttää HTML:ää dokumenttien jakamiseen kollegoiden kanssa internetin välityksellä.

SQL

SQL kuuluu vanhimpien ohjelmointikielien joukkoon; se keksittiin jo vuonna 1947 IBM-tietokoneyrityksen tutkimuskeskuksessa. SQL ei itse asiassa ole samalla tyylillä ohjelmointikieli kuin aikaisemmin artikkelissa mainitut kielet. SQL:ää käytetään datan käsittelyyn, ja sen avulla pystytään hallitsemaan eri tietokantoja. SQL:n avulla yritykset pääsevät käsiksi käyttämiinsä suurin tietokantoihin ja voivat käyttää niitä hyväkseen. SQL toimii aina yhteistyössä jonkun muun kielen kanssa, jolla dataa keräävä systeemi on luotu. Esimerkiksi internet-markkinoinnin kohdennukseen käytetään SQL:ää, ja kieli on käytössä kaikilla suurilla yrityksillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *