Pilvipalvelut – ajasta ja paikasta riippumattomia mahdollisuuksia

Nykyisen internetin aikakauden myötä on syntynyt paljon uusia palveluja ja tuotteita. Yksi sellainen tuote on pilvipalvelu, joka on käytännössä tietokoneohjelma tai sovellus. Pilvipalveluja käytetään internetyhteyttä hyödyntämällä tiettyyn tarkoitukseen, kuten kaverin kanssa chattailuun Facebookissa tai maksamiseen verkkopankissa. Työelämässä yritykset käyttävät pilvipalveluita mm. tietojen tallentamiseen, toiminnanohjaukseen tai digitaliseen taloushallintoon. Hyviä esimerkkejä tiedon tallentamiseen tarkoitetuista pilvipalveluista ovat Google Drive ja Dropbox. Pilvipalvelut tarjoavat paljon hyötyä käyttäjilleen ja helpottavat arkea sekä vapaa-aikaa.

Suurin hyöty pilvipalveluiden käytössä on se, että niitä voi käyttää missä tahansa koska tahansa. Sen lisäksi pilvipalvelut ovat joko maksuttomia tai edullisia ja hinta muodostuu suoraan niiden käytöstä. Joten asiakkaana maksat vain palvelujen käytöstä. Pilvipalvelut myös toimivat laitteilla, jotka kuluttuja jo todennäköisesti omistaa. Nämä laitteet ovat tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet. Kaiken tämän lisäksi pilvipalveluiden käyttö on usein helppoa ja yksinkertaista. Käyttäjän ei tarvitse ymmärtää teknisiä seikkoja, jotka toteuttavat palvelun.

Pilvipalvelut ja niiden turvallisuus

Koska pilvipalveluissa käyttäjät tallentavat tiedostonsa nettiin, moni voi ajatella, ettei se ole kovin turvallista. Viime aikoina kuitenkin palvelun sijainti omassa sisäverkossa ei ole enää tuonut oikeastaan sen enempää lisäsuojaa. Pilvipalveluiden tietoturvaan investoidaan paljon enemmän varoja kuin mikään yksittäinen organisaatio, joka sijoittaa itsekseen omaan tietoturvallisuuteen. Tästä huolimatta liiketoiminnan turvallisuuden kannalta on oleellista, että yritys huolehtisi omien päätelaitteiden tietoturvasta. Tämän lisäksi yritys voi usein valita mihin maanosaan oma data sijoitetaan.

Tästä esimerkkinä on Microsoftin Euroopan pilvipalvelukeskukset, jotka sijaitsevat Dublinissa ja Amsterdamissa. Lisäksi yritys voi selvittää, mikäli oman datan käytössä on olemassa erityissäännöksiä, jotka vaativat esimerkiksi tietojen pysymistä Suomessa. Pilvipalvelut mahdollistavat näin täysin uudenlaisen työkulttuurin, jossa töitä voi tehdä mistä tahansa. Yrityksen pitäisi kuitenkin huomioida uudenlaisen työmenetelmän panostamalla tietoturvakoulutuksiin, jotta mahdolliset tietovuodot saadaan estettyä. Monet pilvipalvelut myös mahdollistavat helpon datan siirron pois pilvestä, mikäli käyttäjä haluaa lopettaa palvelun käytön.

Pilvipalveluiden hyödyt

Pilvipalvelut mahdollistavat täysin uudenlaiset työmenetelmät. Suurin hyöty on kenties siinä, että palvelun resurssit ovat rajattomat. Näin esimerkiksi peruskäyttäjän näkökulmasta katsottuna, pilvipalveluiden levytila ei tule ikinä täyteen. Tietysti yrityskäytössä raja voi jossain vaiheessa tulla vastaan, jolloin yrityksen on ostettava lisätilaa. Pilvipalveluiden kustannukset perustuvat kuitenkin aina niiden todelliseen käyttöön, joten hinnat jäävät usein pieniksi. Kaiken lisäksi palvelun käyttöönotto on todella helppoa, sillä käyttäjän ei tarvitse ostaa mitään erillisiä uusia laitteita.

Kun tiedostot ovat pilvipalvelussa, ei ole myöskään merkitystä millä laitteella asiakas käyttää pilvipalvelua. Näin se vähentää päätelaitteen rikkoutumisesta aiheutuvaa vaaraa. Samalla kun tieto on pilvipalvelussa hajautettu useille eri palvelimille, yksittäisen palvelimen rikko ei estä palvelun käyttöä. Aikaisemmin mainittu etätyön mahdollisuus on myös erittäin keskeinen hyöty, jota varsinkin nykypäivän yritykset tarvitsevat. Pilvipalveluiden tuotto on myös erittäin kustannustehokasta, sillä palvelun käyttäjiä on paljon. Tämä mahdollistaa korkeamman palvelun laadun pienimmillä maksuilla.

Pilvipalvelun palvelumallit ja käyttömallit

Kun puhutaan pilvipalveluista, usein kuullaan sellaisia termejä kuten SaaS, PaaS tai LaaS. Nämä termit viittaavat pilvipalveluiden palvelumalleihin. Yksinkertaisesti sanottuna, kun arkielämässä puhutaan pilvipalveluista, se on yleensä SaaS-palvelumallilla toimiva ratkaisu. Termi on lyhenne englanninkielisestä Software as a Service määritelmästä. Pilvipalvelussa on myös erilaisia käyttömalleja, joiden avustuksella voidaan rajata palvelun käyttäjiä. Näihin käyttömalleihin kuuluvat yksityinen, julkinen, hybridi ja yhteisöpilvi. Yksityisessä pilvipalvelussa pääsy on rajattu niin, että vain tietyn yrityksen käyttäjillä on mahdollisuus päästä tietoihin.

Julkinen pilvipalvelu puolestaan tarjoaa pääsyn melkein kaikille internetin käyttäjille. Hybridipilvi ja yhteisöpilvi sijoittuvat kahden ensimmäisen käyttömallin väliin. Yrityksen sisäiseen viestintään tarkoitettu intranet on hyvä esimerkki yksityisestä pilvipalvelusta. Amazonin edustamat pilvipalvelut sen sijaan tarjoavat hyvän julkisen pilvipalvelun. Tästä voidaan nähdä, että pilvipalvelu tarjoaa hyvin monenlaisia käyttömalleja kaikenlaisille käyttäjille. Sekä yksityiset henkilöt että isommatkin yritykset voivat löytää juuri heille sopivan ratkaisun. Katsotaan vielä seuraavaksi, miten pilvipalvelu voi auttaa yksityistä henkilöä oman arjen hallinnassa.

Pilvipalvelun hyödyt omassa arjessa

Vaikka pilvipalvelun käytön hyödyt korostuvat erityisesti työelämässä, yksityisetkin henkilöt voivat käyttää palvelun edukseen. Hyvä esimerkki asiasta on valokuvien jakaminen ystävälle esimerkiksi One Drive -palvelun kautta. Luvan myöntämisen jälkeen, toisella henkilöllä on pääsy pilveen ja hän voi ladata sekä katsoa tallentamasi kuvat. Toinen esimerkki on kännykkätietojen varmuuskopiot pilveen. Kun tallennat puhelimesi tiedot pilvipalvelun, niitä ei tarvitse siirtää erikseen puhelimesta toiseen. Riittää kun käyttäjä vaihtaa SIM -kortin uuteen kännykkään ja kaikki on valmista.

Yhteenveto

Pilvipalvelut ovat kätevät tapaa tallentaa ja jakaa tiedot. Palvelun ansiosta tiedot pysyvät aina mukanasi missä ikinä olisitkaan. Palvelun käyttö on lisäksi erittäin helppoa ja se ei vaadi sijoituksia uuteen laitteistoon. Voidaan myös todeta, että pilvipalveluiden turvallisuus on erittäin hyvällä tasolla. Sen lisäksi palvelu on jaettu useimmalle palvelimelle ja tämä mahdollistaa sen jatkuvan käytön, vaikka osa palvelimista rikkoutuisi. Tavallinen henkilö voi myös hyötyä pilvipalveluista tallentamalla esimerkiksi valokuvia tai kännykän tietoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *