Yrityksen verkkosivut – näin sen teet!

Nykypäivän digitalisoidussa maailmassa internet tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Tekniikka on tuonut rajattoman määrän tietoa teoriassa kaikkien ulottuville. Menestystä tavoittelevan yrityksen kannattaakin panostaa erityisesti internetin kautta tapahtuvaan myyntiin, sillä sen kasvupotentiaali on ääretön. Yksi tapa on luoda yritykselle omat verkkosivut, jotka toimivat yrityksen käyntikorttina. Samalla ne tuovat yrityksen paremmin esille markkinoilla, ja kasvattavat sitä kautta yrityksen myyntiä. Yhä useampi kuluttaja vierailee ennen ostopäätöstä ensin netissä katsomassa eri vaihtoehtoja.

Nykyään nettisivujen tekoa helpottaa suuri määrä tietoa, mitä aiheesta löytyy. Yrittäjä voi yrittää tehdä nettisivunsa itse tai kääntyä ammattilaisen puoleen. Molemmissa vaihtoehdoissa on sekä hyvät että huonot puolensa. Verkkosivujen teko itsenäisesti voi viedä paljon aikaa, ja uuden tekijän on haastavaa tehdä hienot sivut heti ensimmäisellä yrityksellä. Ulkopuolisen yrityksen kautta tehty sivusto sen sijaan voi vastata kaikkiin odotuksiin, mutta se voi maksaa huomattavasti enemmän. Lähdetäänpä katsomaan tarkemmin erilaisia vaihtoehtoja omien nettisivujen tekoon, pysy mukana.

Miksi yritys tarvitsee verkkosivut?

Nykypäivän yritysmaailmassa monesti ajatellaan, että verkkosivujen olemassaolo pitäisi olla itsestäänselvyys. Ennen yrityksen varsinaisten sivujen tekoa, kannattaa kuitenkin selvittää, minkä takia yritys oikeastaan tarvitsee verkkosivut. Nettisivut toimivat yrityksen käyntikorttina verkossa. Ei ole kuitenkaan järkevää tehdä niitä vain sen takia, että muilla yrityksillä on sellaiset. Yrityksen verkkosivujen tärkein tehtävä on loppujen lopuksi se, että niiden ansiosta tuotteiden tai palveluiden myynti kasvaa. Mikäli yrittäjä arvioi, ettei investointi verkkosivuihin kasvata myyntiä, on parempi investoida johonkin muuhun.

Toisaalta yritys voi hyvinkin tehdä yksinkertaiset sivut, joihin ei tarvitse investoida kovin paljon varoja. Varsinkin uuden yrityksen perustamisen jälkeen laajojen verkkosivujen tekoon panostaminen ei ole kovin järkevää. Mikäli yrityksen liikeidea ei suoraan perustu internetissä myyntiin, alussa voi hyvinkin luoda helpot sivut tai markkinoida sosiaalisen median kautta. Tähän päätökseen vaikuttaa myös yrityksen toimiala. Monelle kahvilalle tai ravintolalle Facebook-sivu voi olla paljon tärkeämpi viestintäkanava kuin nettisivut. Toisaalta verkkosivut saattavat olla tärkein myyntikanava verkkokaupalle.

Verkkosivut itsenäisesti

Yrittäjä voi lähteä tekemään verkkosivunsa itsenäisesti. Tämä kuitenkin edellyttää, että hän on valmis opettelemaan uusia asioita, ja hänellä on myös tietotekniikan perustaidot hallussa. Internetistä löytyy paljon ilmaisvaihtoehtoja, kuten Webnode, Weebly ja WordPress. Webnode on täysin suomenkielinen ja helppo verkkosivutyökalu. Käyttäessä Webnodia yrittäjän ei tarvitse näyttää sivuilla mainoksia ilmaisen käyttöoikeuden takia. Weebly on hyvin samanlainen kuin Webnode, mutta palvelua ei ole vielä saatavilla täysin suomenkielisenä. Weeblyn avulla sivut saadaan tehtyä todella nopeasti.

WordPressistä on sen sijaan olemassa kaksi vaihtoehtoa: ilmainen ja maksullinen versio. WordPress on helppo suomenkielinen kotisivutyökalu, jossa voi valita erilaisia teemoja. Monet mainostoimistot rakentavat sivustonsa WordPressin päälle, ja pienellä opettelulla se voi onnistua myös yrittäjältä. Yllämainitut vaihtoehdot sopivat erityisesti pieneen tai sivutoimiseen liiketoimintaan, jossa nettisivut toimivat pelkkänä käyntikorttina tai infotauluna. Yksi maksullinen vaihtoehto on myös Kotisivukone, joka on edullinen ja kotimainen vaihtoehto. Palvelussa yrittäjä pystyy rakentamaan verkkosivut ilman koodaustaitoja.

Verkkosivut ulkopuolisen yrityksen kautta

On olemassa useita syitä, minkä takia nettisivuja ei kannata rakentaa itsenäisesti. Vaikka sivuston saakin itsenäisesti kohtalaisen nopeasti pystyyn, mahdollisuudet niiden muokkaamiseen ovat usein sen jälkeen rajalliset. Sen lisäksi täydellisen näköisen sivuston tekeminen voi viedä kymmeniä tunteja yrittäjän ajasta. Ammattilaisen tekemät sivut sen sijaan ovat täysin sellaiset kuin yrittäjä on toivonut. Myös miellyttävän ulkoasun alla oleva toimivuus ja käytettävyys ovat erinomaisia. Näin yrittäjän ei tarvitse murehtia sivuston hitautta tai tietoturvassa olevia puutteita.

Ulkopuoliselta toimijalta ostettaessa asiakas saa yleensä kaiken tarvittavan kerralla. Toisin sanoen toimija hankkii yrittäjälle verkkotunnukset, palvelintilat, ja toimittaa valmiin sivuston. Yrittäjän on sen jälkeen helppoa päivittää sivustonsa itsenäisesti. Tarvittaessa asiakas voi tilata päivitykset samalta toimijalta lisämaksua vastaan. Verkkosivuston graafiseen suunnitteluun alalta löytyy paljon päteviä tekijöitä, joiden hinnoissa voi olla suuria eroja. Onneksi verkkosivustojenkin kanssa asiakkaalla on mahdollisuus tehdä kilpailutus. Tähän vaaditaan kuitenkin sen, että yrittäjällä on hyvä käsitys siitä, minkälaisen tekijän hän verkkosivuilleen haluaa.

Verkkosivujen hinnat

Verkkosivujen tarkan hinnan arvioiminen on melko vaikea, sillä on olemassa hyvin erilaisia ratkaisuja. Pienen yrittäjän yksinkertaiset sivut ulkopuolisen tahon tekemänä voivat maksaa muutaman satasen. Sen sijaan verkkokaupan sivusto, joka on hyvin laaja ja monipuolinen, maksaa huomattavasti enemmän. Tässä tapauksessa voidaan puhua jo tuhansista, ellei jopa kymmenestä tuhannesta eurosta tapauksesta riippuen. Monien suomalaisten pienyritysten verkkosivujen hinnat pyörivät näiden kahden esimerkin välillä. Alle tuhannella eurolla yrittäjä ei kuitenkaan saa kovin laajaa sivustoa.

Yhteenveto

Omat verkkosivut ovat nykyään erittäin tärkeitä erilaisille yrityksille. Myynti on siirtymässä yhä enemmän verkkokauppojen ja digitaalimaailman puolelle. Tämä ei silti tarkoita, etteikö yritys voisi menestyä ilman verkkosivuja. Moni yrittäjä nimittäin pärjää hyvin esimerkiksi olemalla aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Ennen omien sivujen tekoa onkin hyvää selvittää, voisiko kyseinen investointi kasvattaa yrityksen myyntiä. Sen jälkeen yrittäjä voi tehdä sivut joko itsenäisesti tai ulkopuolisen ammattilaisen kautta. Hyvin monesti ulkopuolisen yrityksen kautta tehdyt sivut ovat parempi ratkaisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *